Πού είναι το Τζαμί Ortaköy και πώς να πάτε εκεί;  Ιστορία και χαρακτηριστικά του τζαμιού Ortaköy…

Πού είναι το Τζαμί Ortaköy και πώς να πάτε εκεί; Ιστορία και χαρακτηριστικά του τζαμιού Ortaköy…

29 Σεπτεμβρίου, 2023 0 By admin
Πού είναι το Τζαμί Ortaköy και πώς να πάτε εκεί;  Ιστορία και χαρακτηριστικά του τζαμιού Ortaköy...


Το τζαμί Ortaköy Büyük Mecidiye έχει κομψή αρχιτεκτονική. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης. Ακριβώς δίπλα στο τζαμί Ortaköy βρίσκεται το εκθαμβωτικό παλάτι Esma Sultan. Είναι ένα κτίριο που έχτισε η Εσμά Σουλτάν, κόρη του σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, ως γαμήλιο δώρο μετά τον γάμο της με τον Κιρκάσιο Μεχμέτ Πασά.

Πού είναι το Τζαμί Ortaköy;

Το τζαμί Ortaköy θεωρείται το κόσμημα του Βοσπόρου λόγω της τοποθεσίας και της αρχιτεκτονικής του. Αυτό το τζαμί βρίσκεται στην περιοχή Ortaköy, ακριβώς δίπλα στη γέφυρα του Βοσπόρου που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία, και χτίστηκε από τον σουλτάνο Abdülmecid το 1854. Είναι επίσης γνωστό ως το Μεγάλο Τζαμί Mecidiye, αφιερωμένο στον ιδρυτή του.

Πώς να πάτε στο Τζαμί Ortaköy;

Τα φέρι αναχωρούν από το Sultanahmet μέσω της προβλήτας Beşiktaş προς το Τζαμί Ortaköy. Υπάρχουν απευθείας ακτοπλοϊκές γραμμές που αναχωρούν από το Eminönü και φτάνουν στην προβλήτα Ortaköy. Κινείται πέντε φορές την ημέρα και ασκείται κάθε μέρα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Ιστορία και χαρακτηριστικά του τζαμιού Ortaköy

Το τζαμί Ortaköy (Mecidiye Mosque), το οποίο μαζί με τη Γέφυρα του Βοσπόρου αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, τραβάει την προσοχή με την κομψή διακόσμηση του. Είναι ένα όμορφα σχεδιασμένο τζαμί στις όχθες του Βοσπόρου, που υψώνεται μαγικά από το νερό. Χτισμένο μεταξύ 1853 και 1855, αυτό το τζαμί σε στιλ μπαρόκ είναι το καλύτερο δείγμα αρχιτεκτονικής από την ύστερη οθωμανική περίοδο. Το τζαμί Ortaköy, που ταυτίζεται με τη συνοικία, είναι κυρίως σε στυλ μπαρόκ, αλλά η οθωμανική προσαρμογή των ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών κινημάτων τραβάει την προσοχή γιατί παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία και πρωτοτυπία. Θα ήταν πιο ακριβές να ταξινομηθούν τέτοιες κατασκευές ως προϊόντα του οθωμανικού εκλεκτικισμού.

Τα μεγάλα παράθυρά του προσφέρουν υπέροχη θέα στο Βόσπορο. Ως εκ τούτου, παρέχει στους μουσουλμάνους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης μια απόκοσμη εμπειρία λατρείας. Επιπλέον, το εσωτερικό του τζαμιού είναι πάντα φωτισμένο με τις ακτίνες του ήλιου που λάμπουν μέσα από αυτά τα μεγάλα παράθυρα. Σας επιτρέπει να τραβάτε εξαιρετικές φωτογραφίες σε εσωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς τοίχους του τζαμιού κρεμάστηκαν αριστουργήματα τουρκικής καλλιγραφίας. Αυτά τα χειροτεχνήματα κατασκευάστηκαν από τον σουλτάνο Abdülmecid, ο οποίος ήταν επίσης δεξιοτέχνης καλλιγράφος.

Ο σουλτάνος ​​Abdülmecid έχτισε το τζαμί το 1853 και όρισε αρχιτέκτονα τον Nigogos Balyan, από την οικογένεια Balyan, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό πολλών κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των αξιοσημείωτων έργων του? Το παλάτι Dolmabahçe και το παρακείμενο τέμενος Dolmabahçe, το παλάτι Beylerbeyi, το παλάτι Çirağan, το Nusretiye Τζαμί και ο κομψός Πύργος της Δικαιοσύνης στο παλάτι Τοπ Καπί αναστηλώθηκαν επίσης από τον ίδιο. Το Τζαμί Ortaköy είναι ένα σύνθετο κτήριο με θέα στο Βόσπορο. Όπως όλα τα τζαμιά που χτίστηκαν με εντολή του σουλτάνου, αποτελείται από δύο μέρη: τον κύριο χώρο λατρείας και μέρος του θερινού παλατιού.

Ο κύριος χώρος είναι μικρός και τετράγωνος. Η οροφή έχει σχήμα τρούλου, καλυμμένη με ροζ μωσαϊκά. Μεγάλα και ψηλά παράθυρα τοποθετούνται μέσα στο τζαμί για να αποτυπώσουν το μεταβαλλόμενο παιχνίδι της αντανάκλασης του φωτός από τον Βόσπορο. Το κτίριο έχει δύο μιναρέδες μονό μπαλκόνι και λευκούς πέτρινους τοίχους. Βρίσκεται στην ακτή της πλατείας Ortaköy Pier, ενός από τα πιο δημοφιλή μέρη στον Βόσπορο. Αυτό το κτίριο είναι ένα εμβληματικό σύμβολο της συνοικίας Ortaköy επειδή έχει ιδιαίτερη θέα στον Βόσπορο και τη Γέφυρα του Βοσπόρου.

Χαρακτηριστικά Ortakoy

Το Ortaköy κυριολεκτικά σημαίνει «χωριό στη μέση» λόγω της μοναδικής του θέσης στις όχθες του Ευρωπαϊκού Βοσπόρου. Η πλατεία Ortaköy είναι ένα δημοφιλές μέρος συνάντησης και περιπάτου για τους ντόπιους. Προσφέρει μια φιλική ατμόσφαιρα με τις χαριτωμένες μπουτίκ, τα παραθαλάσσια καφέ και τα εστιατόρια. Η πλατεία Ortaköy είναι συχνός προορισμός για νέους και όσους έρχονται να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία υπάρχουν διάφορα καφέ, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα.

Οι λαϊκές αγορές είναι επίσης πολύ δημοφιλείς στο Ortaköy. Πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και να αγοράσουν διάφορα χειροτεχνήματα, αναμνηστικά, μεταχειρισμένα βιβλία, διάφορα όμορφα αντικείμενα και άλλα. Οι Κωνσταντινούπολη έρχονται συχνά στο Ortaköy για να πάρουν πρωινό, να κάνουν παρέα στη μεγάλη πλατεία του και να περιπλανηθούν στην πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά.

Το Ortaköy προσφέρει μεγάλη ποικιλία φαγητών και κρασιών, από πολυτελή εστιατόρια στα οποία συχνάζουν τόσο τουρίστες όσο και ντόπιοι, μέχρι γνωστά εστιατόρια και καφέ με εκλεκτά εστιατόρια. Στο Ortaköy μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη φαγητού και ποτών, πιάτα τουρκικής και διεθνούς κουζίνας σύμφωνα με το γούστο σας. Το Ortaköy είναι πολύ πολύχρωμο τη νύχτα. Για τους τουρίστες, το Ortaköy προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών διαμονής, από οικονομικά διαμερίσματα έως ξενοδοχεία διαμερισμάτων, από κατοικίες έως ξενοδοχεία δύο έως πέντε αστέρων.