Τελευταία στιγμή: Πού είναι η γέφυρα του Μόσταρ και πώς θα πάτε εκεί;  Πληροφορίες για την ιστορία και την ιστορία της γέφυρας του Μόσταρ

Τελευταία στιγμή: Πού είναι η γέφυρα του Μόσταρ και πώς θα πάτε εκεί; Πληροφορίες για την ιστορία και την ιστορία της γέφυρας του Μόσταρ

25 Σεπτεμβρίου, 2023 0 By admin




Τελευταία στιγμή: Πού είναι η γέφυρα του Μόσταρ και πώς θα πάτε εκεί;  Πληροφορίες για την ιστορία και την ιστορία της γέφυρας του Μόσταρ










Η γέφυρα του Μόσταρ έδωσε το όνομά της στην πόλη γύρω της. Το Μόσταρ έγινε η πρωτεύουσα της περιοχής της Ερζεγοβίνης. Για την ανακατασκευή αυτής της γέφυρας εκπονήθηκε έργο και η νέα γέφυρα τέθηκε σε κυκλοφορία στις 23 Ιουλίου 2004. Το 2005, η γέφυρα του Μόσταρ ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Πού είναι η γέφυρα του Μόσταρ;

Η γέφυρα Mostar βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η γέφυρα του Μόσταρ, που χωρίζει την πόλη του Μόσταρ στη μέση, είναι ένα πολύ παλιό κτίριο που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Νερέτβα. Αυτό το κτίριο, που έχει μια πολύ σημαντική θέση από άποψη ιστορίας και αρχιτεκτονικής, έπαιξε εδώ και αιώνες ρόλο στο πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων από τη μια ακτή στην άλλη. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, λειτουργεί ως φυσική και πνευματική γέφυρα. Η γέφυρα του Μόσταρ, γνωστή και ως σύμβολο της αδελφοσύνης, άρχισε να χτίζεται ξανά το 1997 υπό την καθοδήγηση της UNESCO και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της γέφυρας του Μόσταρ;

Η γέφυρα του Μόσταρ, ύψους 24 μέτρων πάνω από τον ποταμό Νερέτβα, μήκους 30 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, κατασκευάστηκε με πολύ προηγμένη για την εποχή της τεχνολογία. Στην κατασκευή της γέφυρας χρησιμοποιήθηκαν 456 καλούπια. Μετά την κατασκευή της, η γέφυρα του Μόσταρ έδωσε το όνομά της στην πόλη που βρίσκεται κοντά.

Αυτό ενθάρρυνε και εμπλούτισε πολύ το εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο, το Μόσταρ έγινε η σημαντικότερη πόλη της περιοχής της Ερζεγοβίνης. Η γέφυρα του Μόσταρ λειτουργεί ως άλμα σκι για γενναίους αθλητές εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνδρες της πόλης πηδούσαν από τη γέφυρα πριν από το γάμο για να αποδείξουν τη γενναιότητά τους στις νύφες τους. Η γέφυρα του Μόσταρ χτίστηκε το 1566 από τον αρχιτέκτονα Χαϊρεντίν, ο οποίος ήταν μαθητής του Μιμάρ Σινάν, στον ποταμό Νερέτβα στην πόλη Μόσταρ στην περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η γέφυρα του Μόσταρ, η οποία μπορεί να συνδέσει το βοσνιακό και το κροατικό τμήμα της πόλης, έχει γίνει σύμβολο ανεκτικότητας με την πάροδο του χρόνου. Όταν το κροατικό πυροβολικό πυροβόλησε τη γέφυρα του Μόσταρ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι λειτουργίες της γέφυρας έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχει θεωρηθεί ως σύμβολο πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ανεκτικότητας.

Πώς να πάτε στη γέφυρα του Μόσταρ;

Η Γέφυρα του Μόσταρ είναι προσβάσιμη από την Τουρκία αεροπορικώς, μέσω Σεράγεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ή με μεταφορά. Είναι επίσης δυνατό να φτάσετε στην περιοχή από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Κοιτάζοντας τη συντομότερη διαδρομή προς το Μόσταρ, μπορείτε να πάτε στο Μόσταρ στη γραμμή σύνδεσης Κωνσταντινούπολη-Ζάγκρεμπ, της αεροπορικής εταιρείας Istanbul-Croatian Airlines.

Μια εναλλακτική είναι να αγοράσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο για Σαράγεβο και να φτάσετε στο Μόσταρ από το Σεράγεβο οδικώς ή με τρένο. Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Τουρκία προς το αεροδρόμιο του Μόσταρ, το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ο συνολικός χρόνος πτήσης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αναμονής, είναι επτά ώρες. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις με ταξί ή αυτοκίνητο για να πάτε στο κέντρο της πόλης μέσω του αεροδρομίου του Μόσταρ.

Ποια είναι τα ιστορικά χαρακτηριστικά και η ιστορία της γέφυρας του Μόσταρ;

Η γέφυρα του Μόσταρ, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χαϊρεντίν, έναν από τους μαθητές του Μιμάρ Σινάν, το 1566, έλαβε υψηλή βαθμολογία. Εξαιτίας αυτού, η περιοχή γύρω του άρχισε να αποκαλείται με το ίδιο όνομα. Πρωτεύουσα της περιοχής της Ερζεγοβίνης, που εκείνη την εποχή ήταν μεταξύ των χωρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν η περιοχή του Μόσταρ από εκείνη την ημερομηνία. Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε με μια πολύ έξυπνη μέθοδο, έδειξε από κάθε άποψη ότι ήταν έργο χεριών που εκπαιδεύτηκε από τον Mimar Sinan.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια ισλαμικής αρχιτεκτονικής, η Γέφυρα του Μόσταρ, η Βοσνιακή «Παλιά Γέφυρα», έχει εδραιώσει για αιώνες τη θέση της ανάμεσα στις πιο σημαντικές μορφές στα Βαλκάνια, συνδέοντας τον Κροατικό και τον Μουσουλμάνο λαό που ζει και στις δύο πλευρές της ακτής. Ποτάμι. Σύμφωνα με ξένους συγγραφείς, η γέφυρα του Μόσταρ δεν γινόταν αποδεκτή ως τουρκικό έργο για χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο διάταγμα, η γέφυρα του Μόσταρ χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χαϊρεντίν τον 16ο αιώνα. Έγινε ένα από τα έργα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής κατά την κλασική περίοδο του 19ου αιώνα.